Коди; Потъващ кораб?

Онлайн стрийминг

Конвенционалните среди за забавление като телевизия, радио вече не са основни играчи в играта. Времената се променят и парадигмите се изместиха доста драстично, тъй като броят на интернет потребителите значително се увеличи в световен мащаб.

Източник: Statista 

Тази графика показва увеличението на интернет потребителите по целия свят.

Съдейки по тези статистики, можем да разберем, че хората са започнали да адаптират дигиталната тенденция. Потребителите на канали в социалните медии също се увеличиха значително.

Онлайн стриймингът е новата тенденция и хората започнаха да преминават към онлайн медии за забавление!

Онлайн поточното предаване на видеоклипове започва да набира популярност през 2005 г. до 2010 г. Услуги като YouTube и Netflix станаха носител на знамето за предоставяне на онлайн стрийминг платформи на интернет потребителите.

През същия период услуги като Hulu и Amazon Prime възникват и приковават окото на западните потребители на интернет, въпреки Hulu и Amazon Prime да са специализирани в САЩ поточни услуги, които не могат да бъдат достъпни извън САЩ. Тези гео ограничения все още са непокътнати и до днес, но тяхната глобална популярност е на такъв връх, че хората от цял ​​свят имат достъп до тези услуги, заобикаляйки ограниченията, използвайки най-добрия VPN за поточно предаване.

Много нови онлайн стрийминг услуги се появиха през последните 5 години и завладяха пазара удивително. Хората от цял ​​свят сега избират онлайн услуги за стрийминг, а не да седят пред телевизорите си.

Смарт телевизорите бяха пуснати за по-добро забавление; хората все още предпочитат онлайн стрийминг поради удобството и разумните цени. Ето няколко онлайн поточни услуги, които можете да опитате:

 1. Hulu
 2. Sling TV
 3. DirecTV сега
 4. Amazon Prime
 5. Fubo TV
 6. Нетфликс
 7. CBS пълен достъп

Всички тези услуги предлагат висококачествено съдържание като филми, телевизионни предавания и хората дори могат да гледат спортове на живо чрез тези услуги. Тези услуги изискват платени абонаменти и много от тях са с географско ограничение.

Тези услуги за поточно предаване на медии проправиха път за невероятен и революционен софтуер за стрийминг на медии, който позволява на потребителите да гледат любимото си съдържание, като:

 1. Коди
 2. Plex
 3. Време за пуканки
 4. Streamio
 5. вратар

Kodi – Основен играч в онлайн поточната индустрия

Коди; софтуер за стрийминг на медии с отворен код е проектиран и разработен от XBMC. Издаден е преди 14 години с името на Xbox Media Center, а по-късно името му е променено на Kodi.

Изходният код на Kodi е написан на езици за програмиране Python и C ++. Kodi е кросплатформен софтуер, който е съвместим с различни платформи и устройства като:

 1. андроид
 2. Windows
 3. Linux
 4. Mac, iOS
 5. tvOS
 6. Amazon FireStick и FireTV
 7. Roku
 8. NVidia Shield

Kodi има много интерактивен и лесен за използване интерфейс, позволяващ на потребителите да стриймват любимото си съдържание отвсякъде и по всяко време. Протоколът му за стрийминг е уникален, тъй като услугите за онлайн стрийминг имат канали за стрийминг; има различни добавки Kodi

за да поточно с. Тези добавки са от различни категории и тип, всяка от които има уникален интерфейс и качество и предназначение.

Добавките на Kodi позволяват на потребителите да предават филми, телевизионни предавания, музика, спорт, телевизия на живо, карикатури, плащане за гледане и т.н. Има добавки, специфични за съдържанието, както и които предават само определена категория съдържание, което позволява на потребителите да избират какво искат и тогава има някои добавки на Kodi, които предоставят потоци за различни категории съдържание.

Тази уникалност на Kodi оказа голямо влияние в онлайн поточната индустрия и Kodi спечели страхотно име за себе си през годините. Kodi продължи да се актуализира и репутацията му нараства едновременно.

Причината за славата на Kodi беше очевидна, че потребителите трябва да стриймират любимото си съдържание, без да отварят браузърите си просто чрез софтуер на своето устройство. Това осигури голямо удобство на потребителите и Kodi стана лидер в своята област.

Типове добавки

Тук трябва да се разбере, че има официални добавки на Kodi, както и неофициални (добавени от трети страни) Kodi добавки.

Разработчиците на Legit разработват официалните добавки на Kodi и съдържанието, което предоставят, е лицензирано. Потоците, предоставени от тези добавки, са законни за използване, тъй като потребителят плаща определена абонаментна такса за стрийминг на това съдържание.

От друга страна, неофициалните добавки на Kodi са разработени от разработчици на трети страни и не са признати от никой орган. Съдържанието, предоставяно от тези добавки, не е официално лицензирано, тъй като те го бракуват чрез различни доставчици и сайтове и го предлагат на потребителите, без съгласието на собствениците на съдържание. Подобно предаване на съдържание се счита за незаконно, тъй като е пряко нарушение на законите за интелектуална собственост и представлява открито нарушение на авторски права.

Правната същност на съдържанието е най-голямата разлика между тези добавки. Функциите на добавките и достъпността на добавките също се различават в тези добавки, тъй като официалните добавки на Kodi са разработени истински организации и имат страхотен екип за поддръжка, който да се справя и актуализира. Докато добавките на Kodi от трети страни са разработени от разработчици на свободна практика, които не са квалифицирани до този номинал.

Ето защо официалните добавки на Kodi нямат грешки и грешки, но неофициалните добавки на Kodi имат много грешки и грешки и потребителите се сблъскват с различни видове грешки, докато стриймират или получават достъп до такива добавки. Неофициалните добавки продължават да се сриват и много от добавките не успяват да останат във времето.

Статистика

Към настоящия момент има повече от 38 милиона потребители на Kodi по целия свят и това е постижение за Kodi през годините.

От друга страна, има стотици официални добавки на Kodi и още хиляди неофициални добавки на Kodi.

Проблеми с нарушението на пиратството и авторските права

Коди продължаваше да вие по небето, но накрая славата му хвана окото на властите и те започнаха да ровят в него. Основната част от славата на Kodi отива на неофициалните добавки на Kodi, които позволяват на потребителите да гледат каквото искат чрез пиратските потоци.

Всеки ден нова добавка продължава да се появява, предоставяйки безплатни потоци за спорт, филми, телевизионни предавания и т.н. Въпреки това, скоростта на добавките и изключенията на добавките се изравнява.

Когато балонът от пиратство избухна, Kodi започна да се сблъсква с много критики от онлайн поточната общност, защитниците на личния живот и властите. Множество добавки бяха спрени, а на други бяха изпратени правни известия, отнасящи се до техните практики.

Стана още по-лошо, когато на сцената скочиха големи имена като Холивуд, MPAA, UK Court, английската премиерна лига, Sky TV NZ и много други пиратски тролове.

Когато президентът на Kodi беше попитан за броя на потребителите на Kodi, той отказа, като каза:

„За съжаление нямам актуален номер за потребителите и тъй като не гледаме какво правят нашите потребители, няма как да знаем колко правят какво по отношение на стрийминга. Номерата на [MPAA] могат да бъдат напълно правилни или изцяло съставени. Нямаме реален начин да знаем. “

Освен това той добави:

„Системата addon ни дава възможност да измерим популярността на addons, да измерим базата от потребители, да преценим честотата, с която хората актуализират своите системи и дори в крайна сметка, помагат на потребителите да намерят по-популярните добавки“

Източник: TechRadar

Според Алианса за авторско право, от 38 милиона потребители на Kodi, 68,5% потребители използват незаконни добавки Kodi; която наброява до 26 милиона потребители. Това наистина е притеснителен въпрос, тъй като повече от половината потребители на Kodi участват в пиратството.

Пробивът

Властите удариха всички незаконни добавки на Kodi с пълна сила един по един. Първото хранилище за добавки, което се изправи срещу репресията, беше TVAddons; хранилището с най-голямата библиотека от неофициални (незаконни) добавки на Kodi.

Освен това предварително заредените кутии на Kodi бяха наречени незаконни от съда в Обединеното кралство и от властите на различни страни. След забраната за продажба на кутии Kodi са извършени много арести и много потребители и разработчици са получили известия за DMCA.

Много високо известни неофициални разработчици на добавки за Kodi като Ares Wizard, Mr.Blamo. Illuminati, Terrarium TV Colossus и няколко други са затворени, защото са били под силен натиск от властите и са получили известия DMCA и ACE известия.

Дори думата „Kodi“ бе премахната от предложенията за автоматично завършване на търсенето от Google. Това наистина е обезкуражаващ фактор както за потребителите на Kodi, така и за разработчиците на Kodi.

Затварянето на хранилища и добавки създаде голямо поражение, тъй като потребителите, които използват тези добавки и хранилища, остават безпомощни. Всичко, което можеха да направят, беше да потърсят алтернативни хранилища и ако имат късмет, намериха такова. Въпреки това, много добавки са хоствани от техните оригинални хранилища и когато такива хранилища са затворени, е почти невъзможно да се намери алтернатива на тази.

Много хранилища и добавки отскачат от подобни кратки, но това е рядък случай. Можете да вземете хранилището на Kodi Israel като пример, който се понижи преди няколко месеца поради неизвестни причини. Това хранилище имаше почти всички популярни добавки в него и неговото отсъствие беше усетено от цялата общност, защото много потребители разчитаха на него. Независимо от това, той отскочи обратно преди няколко седмици с нов URL адрес и потребителите отново са на поточно трасе. Същият беше случаят с UKodi и много други хранилища, но не всяко хранилище или добавка е този късмет.

Много разработчици се отказват от борбата си заради подобни репресии, защото това ги оставя безчувствени. Спирането на Terrarium TV е скорошен пример, тъй като последното съобщение на водещия му разработчик ясно показва, че той се е отказал от проекта си, след като е бил под силен натиск от властите.

Говеждото месо в рамките на индустрията

Органите за борба с пиратството бяха насочени към незаконните действия на добавките на Kodi и те продължиха да наблюдават всичко отблизо. Когато онлайн стрийминг услуги като Netflix и Amazon скочиха в кампанията срещу незаконни добавки на Kodi, репресията набра скорост.

Властите настрана, има лобита в общността на Kodi. Една от най-известните жертви сама по себе си е TVAddons. Той е един от най-популярните неофициални разработчици на добавки на Kodi и има собствено хранилище.

TVAddons се сблъскваше с някои спирания и правни известия в миналото, но въпреки цялата жега, той все още е онлайн и има много база от фенове. TVAddons публикува блог за случая си със съда и той започна с това изявление:

TV ADDONS се съди от най-големите телекомуникационни оператори в Канада: Bell, Videotron, Rogers и TVA. Никога не ни изпратиха уведомление за премахване, въпреки че се изисква от закона. Никога не сме хоствани, нито пряко свързани с какъвто и да е тип защитено съдържание. По-малко от 1% от всички добавки на Kodi, които индексирахме, дори бяха обвинени в „нарушения“. Въпреки това те се стремят да унищожат нашата общност и не им пука чии права нарушават в процеса. Те се опитаха да ни накарат да спрем, докато се води гражданско дело, но правосъдието надделя и телевизионните ADDONS спечелиха големи в съда. Мислехме, че всичко е наред, докато не успяха да манипулират закона, така или иначе да ни попречат …

Ето екранна снимка на трафика, който TVAddons публикува в своя блог миналата година:

Това е всичко за профила на TVAddons, но сега нека да разгледаме говеждото месо, което някои блогъри и писатели на технологични рецензии имат срещу TVAddons:

Това са само случайни блогъри и технологични рецензенти, коментиращи срещу TVAddons. Въпреки това, друго говеждо месо беше наблюдавано по-рано тази година между новите разработчици на Kodi addon със съществуващите и утвърдени разработчици на Kodi.

Има разработчици, които вярват, че печеленето на приходи от тези добавки навреди на настроенията на общността Kodi. От друга страна, другата страна смята, че техните усилия заслужават да бъдат платени и те заслужават да бъдат изплатени за риска, който поемат, като предоставят безплатно защитено с авторски права съдържание.

Коди тенденцията намалява

През последните няколко месеца се забелязва, че тенденцията на Kodi намалява с времето. Това е проблем, както за общността Kodi, така и за производителите на съдържание.

Kodi е един от най-потенциалните пазари за онлайн разпространители и производители на поточно съдържание. Основните причини за намаляването на тенденцията на Kodi все още не са известни, но според стрийминг гуруто, това може да се дължи на увеличаващите се пиратски репресии срещу Kodi addons.

Kodi е доминиращ софтуер за стрийминг от години и никоя друга поточна платформа не успя да го надмине до миналата година. Въпреки това изглежда, че таблиците се обръщат, тъй като спадът в нейната тенденция е дал голямо предимство на онлайн стрийминг платформи като Hulu, за да извлекат капитал от пазарния дял.

Kodi е един от най-потенциалните пазари за онлайн разпространители и производители на поточно съдържание. Основните причини за намаляването на тенденцията на Kodi все още не са известни, но според стрийминг гуруто, това може да се дължи на увеличаващите се пиратски репресии срещу Kodi addons.

Kodi е доминиращ софтуер за стрийминг от години и никоя друга поточна платформа не успя да го надмине до миналата година. Въпреки това изглежда, че таблиците се обръщат, тъй като спадът в нейната тенденция е дал голямо предимство на онлайн стрийминг платформи като Hulu, за да извлекат капитал от пазарния дял.

Както можете да видите, до края на 2017 г. тенденцията на Hulu не беше никак близо до Kodi, но до средата на 2018 г. тя изпревари Kodi. Hulu е една от водещите онлайн стрийминг платформи и такава сравнителна статистика заключава, че може би дните на господство на Kodi са приключили.

Много онлайн стрийминг отрепки вярват, че ако тенденцията продължава да пада с това темпо и ако тези кратки скорости не се забавят или спрат, скоро можем да видим краха на царуването на Коди или дори неговото присъствие.

Kodi е бил център на внимание, изправен едновременно с критиките и похвалите. Имиджът на Kodi обаче е много повреден поради негативните новини и отзиви. Коди разработчиците се активизираха през това време и се опитват да обединят отново общността на Kodi и да възстановят репутацията му чрез различни социални форуми.

Какво следва за Kodi

Kodi все още има голям потенциал в себе си и възможности в бранша, тъй като индустрията цъфти всеки ден. За да си върне инерцията, екипът на Kodi ще трябва да се погрижи да изчистят мъглата от обвиненията в пиратството, която ги е обхванала и да излязат максимално чисти..

Необходим е строг мониторинг на използването, за да се контролира използването на добавки на Kodi и да се гарантира, че използваните добавки не участват в нарушаване на авторски права. Това е единственият начин те да си възвърнат репутацията, която е силно разбита.

Все пак никой не може да отрече факта, че Kodi е достигнал до това ниво заради добавките на Kodi от трети страни, но това е необходимото време и те ще трябва да предприемат големи стъпки срещу пиратството, в крайна сметка.

Единството на Kodi общността също може да бъде много обещаващ фактор за повторния растеж на бита на Kodi, който ще трябва да изчакаме и да видим това. През този период други онлайн стрийминг услуги ще продължат да увеличават своя пазарен дял и за да победят това, Kodi със сигурност ще трябва да измисли нещо по-добро и иновативно.

Стискам палци!

Сърцето на въпроса

Kodi е летяща крепост и управлява индустрията за стрийминг на медии от доста време. Дните за Kodi обаче се приближават, тъй като тенденцията продължава да намалява от ден на ден. Той повдигна много вежди и се повдигат въпроси относно потенциала на Kodi и неговата устойчивост.

Kodi вече е в дълбоки води на обвинения в пиратство и неговото правно положение беше поставено под съмнение, въпреки многото разяснения, които вече беше изказан от самия екип на Kodi.

Реакциите се увеличават с времето и поради тези добавки на трети страни, Kodi страда. Властите в момента затягат повече пиратството си по интернет и това не е изцяло фокусирано върху Kodi, но други безплатни онлайн поточни услуги и торенти също са в кръстосването на властите за борба с пиратството..

Наистина това е решаващо време за Коди и общността и ще трябва да изчакат и да видят колко грубо остава морето за Коди, тъй като следващите няколко месеца може да се окажат окончателни.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Thanks! You've already liked this